Baskı Teknikleri Nelerdir?
Teknolojinin gelişimi matbaacılık sektöründe de yansımalarını göstermiştir. Özellikle çevre bilinci ve insan sağlığı faktörlerinin anlaşılması ve özümsenmesi bugün birbirinden farklı baskı sistemleri geliştirilmesine olanak vermiştir. Günümüzde kullanılan baskı teknikleri, çeşitli kullanım amaçlarına cevap verebilecek şekilde farklılıklar göstermektedir.
Yüksek Baskı Sistemi
Baskı altı malzemesine görüntü veren kalıp yüzeyinin seviyesi, baskı yapmayan kısımlara oranla daha yüksekte kalır. Bundan dolayı bu baskı sistemine yüksek baskı sistemi denilmektedir. Relief baskı ve letterpress baskı olarak da adlandırılmaktadır. Tipo ve flekso olmak üzere iki çeşidi bulunmaktadır.
Tipo Baskı Sistemi: Johannes Gutenberg’in 1440’da hurufat adı verilen metal harf kalıplarını icat etmesi, matbaacılık sektöründe devrim sayılacak bir gelişme oldu. 20. yüzyılın ikinci yarısına kadar da kitaplar ve benzer baskı türleri için yaygın olarak kullanıldı. Geleneksel baskı sistemlerinin en eskisi olan tipo baskıda harflerin kombinasyonundan sözcükler oluşturan taşınabilir tipte tek tek bloklar bir kutuya yerleştirilir. Bu kalıptaki görüntü baskı altı malzemesiyle direkt temas halinde iken, belli bir basınç yardımıyla transfer edilir. Bu yüzden baskı altı malzemesinin üzerinde görüntünün düz çıkması için, tipo baskı kalıbında görüntü ters olmalıdır.
Tipografik baskı, yüksek hızda yüksek kaliteli işler üretebilir. Ancak farklı kalınlıktaki tipler, gravürler ve plakalarda baskıyı ayarlamak için daha çok zamana ihtiyaç olacaktır.